Polityka prywatności

W jak najlepszy sposób staramy się chronić dane osobowe oraz sferę prywatności naszych klientów. W związku z tym informujemy Państwa poniżej o gromadzeniu i przetwarzaniu danych podczas korzystania z naszej strony internetowej.

 

Anonimowe gromadzenie danych

Istnieje możliwość odwiedzania naszych stron bez konieczności podawania danych. W takim przypadku nie nie przechowujemy jakichkolwiek danych osobowych. W celu udoskonalenia naszej oferty analizujemy jedynie dane statystyczne, co w żaden sposób nie wpływa na dostęp do Państwa osoby.

 

Przechowywanie i przetwarzanie danych przy korzystaniu z formularza kontaktowego.

Przy korzystaniu z formularza kontaktowego gromadzimy dane osobowe (wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej) jedynie w zakresie pozostawionym do Państwa dyspozycji. Adres mailowy wykorzystujemy wyłącznie w związku z Państwa zapytaniem. Państwa dane zostaną natychmiast usunięte w przypadku nie wyrażenia zgody na ich dalsze przetwarzanie i wykorzystanie.

 

Gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie danych osobowych

Gromadzimy dane osobowe (wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej) jedynie w zakresie pozostawionym do Państwa dyspozycji. Przetwarzanie i wykorzystanie Państwa danych osobowych odbywa się wyłącznie w celu zrealizowania złożonego zamówienia oraz w związku z Państwa zapytaniem. Po zrealizowaniu umowy dane będą przechowywane przez okres przewidziany w przepisach prawa podatkowego i handlowego, a po jego upływie zostaną usunięte w przypadku nie wyrażenia zgody na ich dalsze przetwarzanie i wykorzystanie.

 

Wykorzystanie adresu mailowego do przysyłania materiałów reklamowych

Niezależnie od realizacji umowy wykorzystamy Państwa adres mailowy wyłącznie w celach reklamowych do przysyłania newslettera jedynie w przypadku wyrażenia zgody, która w tym przypadku wygląda następująco:

  • „Zamów newsletter” albo
  • „Wyślij” - proszę kliknąć na stronie z zamówieniem biuletynu albo
  • „Otrzymuj nasz newsletter“ - proszę zaznaczyć w formularzu zamówienia online katalogów i kliknąć „Zamów katalogi” albo
  • „Zamów newsletter. W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera” - proszę zaznaczyć w trakcie składania zamówienia

W każdej chwili możecie Państwo zrezygnować z otrzymywania newslettera za pomocą odpowiedniego linka na Biuletyn albo wysyłając do nas wiadomość, dane kontaktowe znajdziecie w naszym Impressum. Natychmiast po rezygnacji Państwa adres mailowy zostanie usunięty z naszej bazy.

 

Przekazywanie danych osobowych osobom trzecim

Przekazywanie danych osobowych osobom trzecim bez wyraźnej zgody jest wykluczone. Wyjątek stanowią jedynie nasi partnerzy niezbędni do realizacji warunków umowy. W takich przypadkach przestrzegamy bezwzględnie przepisów prawa. Przekazywanie danych ogranicza się do niezbędnego minimum.

 

Cookies

Nasze strony internetowe korzystają w wielu miejscach z tak zwanych cookies. Są to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na twardym dysku użytkownika. Dzięki nim nasza oferta jest bardziej efektywna i lepiej służy użytkownikom. Ponadto pozwalają naszym systemom rozpoznać użytkownika i zaproponować mu usługę. Cookies nie zawierają żadnych danych osobowych.

 

Econda

W celu tworzenia i optymalizacji naszej strony internetowej za pomocą rozwiązań i technologii econda GmbH (http://www.econda.de) są gromadzone i przechowywane dane, a następnie przetwarzane w profile użytkowników z wykorzystaniem pseudonimów. W tym celu mogą być użyte cookies, które umożliwiają rozpoznanie danego użytkownika. Profil użytkownika nie jest łączony z danymi użytkownika pod pseudonimem bez jego zgody. Szczególnie jeśli chodzi o adresy IP, to bezpośrednio po wejściu na serwer stają się one nierozpoznawalne, dzięki czemu nie jest możliwe przyporządkowanie profilów użytkowników do adresów IP. Użytkownicy tej strony mogą wyrazić sprzeciw gromadzeniu danych w taki sposób w przyszłości. Tu wyraź sprzeciw ».

 

Korzystanie z Userlike

Prowadzimy serwis Live Chat Userlike UG, Aachener Strasse 55, 50674 Kolonia. Używa on "ciasteczek", które zapisywane są na Państwa komputerze i umożliwiają właściwe działanie chatu w czasie rzeczywistym. Przebieg chatu podobnie do historii stron / zakładek Userlike jest pobierany, przetwarzany i zapisywany tylko i wyłącznie z uwzględnieniem odpowiednich przepisów prawa ochrony danych osobowych, w szczególności federalnej ustawy o ochronie danych osobowych (BDSG) i ustawy o mediach elektronicznych (TMG). Za pośrednictwem Państwa adresu IP rejestrowane są informacje lokalizacyjne, na początku chatu zostaje on na krótko pobrany i zapisany tymczasowo. Połączenie z pobranymi danymi – dotyczącymi rejestru oraz pozostałymi danymi osobowymi – następuje wyłącznie za Państwa zgodą, wyrażoną dobrowolnie np. w trakcie Live Chatu. Szczegóły dotyczące przysługujących praw w znaczeniu danych osobowych oraz zapisu i wykorzystania Państwa danych przez Userlike można znaleźć w oświadczeniu o ochronie danych osobowych na stroni http://www.userlike.de/privacy_policy

 

Wgląd, zmienianie, blokowanie i usuwanie danych

W dowolnym momencie macie Państwo prawo do nieodpłatnego wglądu do swoich danych, jak również do ich zmieniania, usuwania względnie blokowania. W takim przypadku prosimy o kontakt. Dane kontaktowe znajdziecie Państwo w naszym Impressum.