Deklaracja ochrony danych osobowych

Kładziemy duży nacisk na ochronę Państwa danych osobowych i Państwa sfery prywatnej. W konsekwencji, przedstawiamy poniżej informacje o gromadzeniu i przetwarzaniu danych osobowych przy korzystaniu z naszej strony www.

 

Anonimowe gromadzenie danych osobowych

Możecie Państwo odwiedzać naszą stronę www bez pozostawiania danych o sobie. Z tego względu nie gromadzimy żadnych osobistych danych. Aby polepszać naszą ofertę, opieramy się jedynie na danych statystycznych, które nie pozwalają na wyciąganie wniosków związanych z Państwa osobą.

 

Zbieranie i przetwarzanie przy używaniu formularza kontaktowego

Przy korzystaniu z formularza kontaktowego gromadzimy dane związane z Państwem osobiście (poszczególne informacje osobiste lub rzeczowe dotyczące zidentyfikowanej lub zidentyfikowanych osób fizycznych), jednak wyłącznie w takim zakresie, w jakim je Państwo udostępnicie. Państwa adresu e-mail używamy tylko do opracowania Państwa zapytania. Państwa dane zostają następnie usunięte, o ile nie zgodzicie się Państwo na ich dalsze przetwarzanie i korzystanie z nich.

 

Gromadzenie, przetwarzanie i używanie danych osobowych

Gromadzimy dane osobowe (poszczególne informacje osobiste lub rzeczowe dotyczące zidentyfikowanej lub zidentyfikowanych osób fizycznych) tylko w udostępnianym przez Państwa zakresie. Przetwarzanie i korzystanie z Państwa danych osobowych następuje w celu realizacji Państwa zamówienia jak i opracowania Państwa zapytań. Po zakończeniu realizacji umowy dane zostają najpierw zachowane na warunkach i w terminach określonych w prawie podatkowym i prawie spółek handlowych, zaś po upływie tych terminów zostają usunięte, o ile nie wyrazicie Państwo zgody na ich dalsze przetwarzanie.
Państwa dane osobowe zostają, w procesie składania zamówienia, zaszyfrowane poprzez protokół SSL (Secure-Socket-Layer) i transmitowane za pośrednictwem internetu. Dane kart kredytowych nie są zachowywane, tylko gromadzone i przetwarzane bezpośrednio przez naszego dostawcę usług płatniczych. Zabezpieczamy nasze strony internetowe i pozostałe systemu poprzez zastosowanie środków technicznych i organizacyjnych przed utratą, zniszczeniem, dostępem, zmianą albo przetwarzaniem Państwa danych przez nieuprawnione osoby.

 

Wykorzystanie adresu e-mail do rozsyłania Newslettera

Używamy Państwa adres e-mail, niezależnie od reaizacji umowy, wyłącznie do własnych celów reklamowych do wysyłania Newsletter, jeżeli wyrażą Państwa na to wyraźnie zgodę. Państwa oświadczenie woli w tym zakresie brzmi następująco:

  • „zamów Newsletter“ albo
  • kliknięcie „Wyślij“ na stronie z zamówieniem Newslettera, albo
  • zaznaczenie pola „prenumeruj Newsletter“ w formularzu zamówienia katalogów online i kliknięcie „zamów katalogi” albo
  • zaznaczenie w trakcie procedury składania zamówienia pola „zamów Newsletter, w każdym czasie możecie Państwo bezpłatnie zrezygnować z prenumeraty”.
Możecie Państwo w każdej chwili zrezygnować z Newslettera poprzez użycie linku zamieszczonego w Newsletterze albo poprzez wysłaną do nas wiadomość (dane kontaktowe znajdą Państwo w zakładce Kontakt). W takim przypadku Państwa adres e-mail zostanie usunięty.

 

Używanie adresu e-mail do przesyłania reklamy bezpośredniej

Jeżeli się Państwo temu nie sprzeciwiacie, używamy Państwa adresu e-mail, który pozyskaliśmy w ramach sprzedaży towaru albo usługi, do przesyłania drogą elektroniczną reklamy naszych towarów lub usług, które są podobne do tych, które Państwo już od nas nabyli. W każdym razie możecie Państwo sprzeciwić się wykorzystywaniu Państwa adres e-mail poprzez poinformowanie nas o tym. Dane kontaktowe do przesłania sprzeciwu znajdziecie Państwo w zakładce „Kontakt”. Możecie Państwo również skorzystać z przewidzianego do tego linka zamieszczonego w wiadomości z reklamą. Nie powstaną dla Państwa żadne inne koszty niż koszty przesyłu zgodnie z taryfą cen podstawowych

 

Przekazywanie danych osobowych

Państwa dane osobowe nie zostaną przekazane osobom trzecim bez Państwa wyraźnej zgody. Wyjątek dotyczy jedynie naszych partnerów-usługodawców, z którymi współpracujemy przy realizacji umów. W takich przypadkach przestrzegamy wymogów określonych w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (t. j. Dz.U. z 2016 r. poz. 922 z późn. zm.). Zakres przekazywanych danych jest ograniczony do niezbędnego minimum.

 

Ciasteczka

Nasze strony internetowe w wielu miejscach używają tzw. ciasteczek. Ciasteczka są niewielkimi informacjami, wysyłanymi przez serwis internetowy, który Państwo odwiedzacie i zapisywane w Państwa komputerze podczas przeglądania stron internetowych. Dzięki nim możemy przygotowywać naszą ofertę jako bardziej przyjazną uczestnikowi, bardziej efektywną i bezpieczniejszą. Większość używanych przez nas ciasteczek jest usuwana po zakończeniu sesji w przeglądarce (tzw. ciasteczka sesyjne). Inne ciasteczka pozostają w Państwa urządzeniu końcowym i pozwalają nam rozpoznać Państwa przeglądarkę przy kolejnej wizycie (tzw. ciasteczka stałe). Możecie Państwo tak ustawić swoją przeglądarkę, że będziecie każdorazowo informowani o zapisywaniu ciasteczek, od czasu do czasu będziecie decydować o ich zapisie albo całkowicie wyłączyć możliwość zapisywania ciasteczek. Przy odmowie zapisywania ciasteczek funkcjonalność naszej strony internetowej może być ograniczona.

 

Korzystanie z econda

Aby zoptymalizować naszą stronę WWW oraz nadać jej kształt odpowiadający Państwa potrzebom, stosujemy rozwiązania i technologie dostarczane przez econda GmbH (http://www.econda.de), które wychwytują anonimowe dane, zapisują je oraz sporządzają przy ich wykorzystaniu profile użytkowników opatrzone pseudonimami. W tym celu używane mogą być pliki ciasteczek, które umożliwiają rozpoznawanie przeglądarek internetowych. Profile użytkownika nie będą połączone z danymi osoby korzystającej z pseudonimu bez jego/jej wyraźnej zgody. W szczególności przy wejściu ukrywane są adresy IP, w związku z czym niemożliwe jest przyporządkowanie adresu IP do profilu użytkownika. Odwiedzający stronę internetową mogą w każdym czasie odmówić zgody na takie wykorzystywanie i zapisywanie danych w przyszłości.

 

Stosowanie oceny Trusted Shops

Możliwe, że w trakcie albo po złożeniu przez Państwa zamówienia, udzieliliście Państwo następującej zgody: „Tak, chcę „później ocenić“ mój zakup“ i po 7 dniach otrzymaliście od Trusted Shops e-mail z przypomnieniem o dokonaniu oceny.
Jeżeli udzielicie Państwo wyraźnie powyższej zgody, przekażemy Państwa adres e-mail w celu wysłania wezwania do dokonania oceny nabytej usługi spółce Trusted ausdrückliche Shops GmbH, Subbelrather Str. 15c, 50823 Köln, tak aby mogła ona przesłać do Państwa, po 7 dniach, przypomnienie o dokonaniu oceny. Zgoda może być w każdym czasie odwołana (poprzez wysłanie do nas wiadomości e-mail – w zakładce Kontakt) ze skutkiem na przyszłość.

 

Korzystanie z Userlike

Udzielamy wsparcia przy wykorzystaniu wtyczki Live-Chat-Service udostępnianej przez Userlike UG, Aachener Strasse 55, 50674 Köln. To wsparcie używa plików ciasteczek, które są zachowywane w Państwa komputerze, a które umożliwiają osobistą rozmowę na czacie w czasie rzeczywistym. Zarówno zapis czatu jak i zapis strony są pobierane, zapisywanie i opracowywane przez Userlike z zachowaniem przepisów ustawy o ochronie danych osobowych. Za pośrednictwem Państwa adresu IP są sporządzane informacje lokalizacyjne, pobierane następnie krótkotrwale przy rozpoczęciu czatu, przy czym nie są one trwale zapisywane. Połączenie z pobranymi danymi – danymi rejestracyjnymi oraz innymi danymi osobowymi – następuje wyłącznie wtedy, gdy dobrowolnie udzielicie ich Państwo np. w trakcie czatu live. Szczegółowe informacje o Państwa prawach do ochrony danych osobowych oraz do pobierania i używania Państwa danych przez Userlike, znajdziecie Państwo w deklaracji ochrony danych osobowych Userlike pod adresem http://www.userlike.de/privacy_policy.

 

Korzystanie z WiredMinds

Do celów marketingu i optymalizacji na niniejszej stronie internetowej stosowane są produkty i usługi firmy WiredMinds AG (www.wiredminds.de). Następuje przy tym gromadzenie, opracowywanie i zapisywanie danych, z których pod pseudonimem tworzone będą profile użytkowania. Tam, gdzie jest to możliwe i sensowne, profile użytkowania będą całkowicie anonimizowane. Do tego mogą być stosowane tzw. ciasteczka. Ciasteczka to małe pliki tekstowe, które są zapisywane w przeglądarce internetowej odwiedzającego stronę i służą do rozpoznania przeglądarki przy kolejnym wejściu na stronę. Zebrane dane, które mogą również zawierać dane osobowe, są przekazywane do WiredMinds lub zbierane bezpośrednio przez WiredMinds. WiredMinds może wykorzystywać informacje pozostawione przez odwiedzających na stronie internetowej do tworzenia anonimizowanych profili użytkowania. Uzyskane przy tym dane nie będą - bez osobno wyrażonej zgody zainteresowanego - wykorzystywane do osobistej identyfikacji osoby odwiedzającej stronę internetową i nie będą łączone z danymi osobowymi osoby kryjącej się pod pseudonimem. Jeżeli zbierane będą adresy IP, to niezwłocznie po ich uzyskaniu będą one anonimizowane przez usunięcie ostatniego bloku liczbowego. Gromadzeniu, opracowywaniu i zapisywaniu danych można się w każdej chwili sprzeciwić ze skutkiem na przyszłość.

 

Informacja, poprawienie, blokowanie oraz usuwanie danych

W każdym czasie macie Państwo prawo do uzyskania, nieodpłatnie, informacji o zgromadzonych Państwa danych osobowych, jak również jesteście Państwo uprawnieni do ich poprawiania, usuwania względnie blokowania. Prosimy o kontakt w razie potrzeby. Dane kontaktowe znajdą Państwo w zakładce Kontakt.